Esterri d’Àneu, Guingueta d’Àneu, Espot i Alt Àneu protagonitzen la primera fusió de municipis

Pallars Sobirà Valls d'Àneu

Mapa del Pallars Sobirà, amb les Valls d’Àneu al nord-oest

Ja és aquí. La primera fusió de municipis de Catalunya s’ha produït a la comarca del Pallars Sobirà, entre quatre municipis què sumen 2.100 habitants,  i 25 nuclis de població, presenten fortes similituds i relacions entre ells.

Les relacions de col·laboració entre els quatre municipis venen de molt lluny. Les profundes coincidències econòmiques ja van propiciar una notable projecció del Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu (format pels ajuntaments i la major part de les empreses) comarca natural on es troben tots aquests municipis i ens municipals descentralitzats.

Amb aquesta actuació, els municipis esperen millorar el servei prestat als ciutadans. Cal recordar que, ara mateix, el municipi més gran és Esterri d’Àneu, el qual compta amb 900 habitants, un volum de població que sovint s’ha considerat poc sostenible.

La fusió voluntària de municipis és una eina prevista per la futura llei de Governs Locals, la qual encara es troba en tràmit i es preveu que arribi a les cambres durant els mesos d’estiu.

Altrament, la gran quantitat d’Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) que formen els municipis que s’agruparan possiblement també tingui un paper especial, ja que molts veïns estan acostumats a no tenir un ajuntament “al poble”, fet que possiblement sigui un dels grans inconvenients que hauran d’afrontar les properes fusions de municipis.

No hi ha dubte que el potencial dels municipis hauria de créixer amb la fusió. L’estalvi en termes de despeses fixes serà indubtablement més baix i la capacitat del futur ajuntament hauria de ser molt més elevada que la suma dels quatre anteriors. La contrapartida és el possible rebuig per part dels veïns. En tot cas, en aquest territori podem trobar un extraordinari laboratori que serveixi d’espai de proves per a futures actuacions. Està clar que els responsables de les polítiques de desenvoluplament local han de mantenir una especial atenció en l’evolució d’aquest nou ens.

Deja un comentario